🥗 Dobré jídlo, lepší den – zdravé recepty z mražených surovin
Dobré jídlo, lepší den – zdravé recepty z mražených surovin
Mražené suroviny nejsou jen o rychlém vaření – jsou také skvělým zdrojem živin, které by v čerstvé podobě často dlouho nevydržely.
Tohle jsou suroviny, které nejen dobře chutnají, ale taky podpoří tvé zdraví – bez složitých postupů, drahých surovin nebo zbytečné chemie.
A co je nejlepší? Všechny recepty zvládneš rychle a jednoduše i ve všední den. Stačí mít zásoby v mrazáku a chuť vyzkoušet něco nového. 🍽
Hrášková polévka
Suroviny (4 porce):
- 500 g mraženého hrášku
- 150 g cibule (mražené kostičky)
- 1 brambora (cca 200 g),
- 1 PL másla
- Sůl a pepř
- 500 ml zeleninový vývar nebo voda
- volitelně: zakysaná smetana, nebo smetana na vaření.
Postup:
- Na másle osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte na kostky nakrájenou bramboru, hrášek a zalijte vývarem.
- Vařte 15 minut do změknutí brambor.
- Polévku rozmixujte do hladka ručním mixérem a případně zjemněte smetanou.
- Dochuťte solí a pepřem.

Pečený losos s hráškovým pyré
Suroviny (2 porce):
- 2 filety divokého keta lososa (300–500 g)
- 300 g hrášku
- Máslo
- Sůl a pepř
- Citron
Postup:
- Rozmrazte a osušte lososa, dochuťte ho solí, pepřem a pokapejte šťávou z citronu.
- Do rozpálené trouby na 180 °C pečte přibližně 12–15 minut.
- Mezitím si uvařte hrášek (vaří se přibližně 5 minut), hrášek scedíte a rozmixujte s trochou másla na pyré.
- Servírujte lososa na hráškovém pyré.

Grilovaný steak Top Sirloin
Suroviny (2 porce):
- 2 steaky Top Sirloin (250–300 g)
- Sůl a pepř
- Olivový olej
- Máslo
- Česnek
- Tymián (můžete čerstvý nebo sušený)
Postup:
- Rozmražené steaky osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem z každé strany.
- Připravte si bylinkové máslo z česneku a tymiánu.
- Grilujte na rozpáleném grilu nebo pánvi 3–4 min z každé strany pro medium-rare.
- Po opečení na steaky položte plátek másla s česnekem a tymiánem, nechte chvíli dojít.

Francouzská cibulačka
Suroviny (4 porce):
- 400 g cibule (mražené kostičky)
- 30 g másla
- 1 PL oleje
- 1 l vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- 100 ml bílého vína (volitelné)
- Sůl a pepř
- Toastový chleba, nastrouhaný čedar nebo ementál
- Tip: klobáska
Postup:
- Cibuli restujte na středním plamenu na másle a oleji dozlatova asi 20 min. dokud nezhnědne. Pokud chcete přidat klobásku, restujte ji s cibulí společně.
- Poté přilijte víno a vařte přibližně 5 min, aby se zredukoval alkohol. Následně zalijte vývarem a vařte 10 min.
- Polévku překryjte toastem posypte sýrem a zapékejte v troubě do zlatova.

Pečená kachní stehna
Suroviny (2 porce):
- 2 kachní stehna (300–350 g)
- Sůl a pepř
- Rozmarýn
- Trochu oleje
- Na přílohu: pečená brambora, dušená zelenina, rýže, bramborová kaše
Postup:
- Rozehřejte si troubu na 200 °C
- Stehna rozmrazte, osušte, osolte a opepřete.
- Vložte do zapékací mísy a stehna pokapejte lehce olejem (stačí opravdu trochu, stehna pustí hodně tuku), přidejte větvičku rozmarýnu (můžete i nemusíte) a přikryjte víkem. Pečte v troubě na 200 °C asi 2,5 h, během pečení je přelévejte vlastním tukem.
- Po 2,5 hodinách vyjměte víko a pečte otevřené 30 min, aby se vytvořila křupavá krusta a poté můžete servírovat s Vámi zvolenou přílohou.

Polévka z lišek
Suroviny
- 300 g mražené lišky
- 150 g cibule
- Máslo
- 500 ml vývaru
- Smetana na vaření
- Sůl a pepř
Postup:
- Cibuli osmažte na másle a přidejte zmražené lišky, pokud houby rozmrazíte, budou bleptavé. Lišky osmahněte ze všech stran a vyčkejte až se vypaří přebytečná voda.
- Poté přilijte vývar a vařte 10 min.
- Nakonec přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem. Polévku můžete jemně rozmixovat, aby se zahustila. Nebo přidejte jíšku.

Rump steak s hříbkovou / žampionovou omáčkou
Suroviny (2 porce):
- 2 Rump steaky (květová špička)
- 200 g žampionů nebo mražených hřibů
- 150 g cibule
- 150 ml smetany
- Sůl a pepř
- Máslo
Postup:
- Rozmražené steaky osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem z každé strany.
- Grilujte na rozpáleném grilu nebo pánvi 3–4 min z každé strany pro medium-rare.
- Po opečení nechte chvíli steaky dojít.
- Mezitím si na pánvi na másle osmahněte cibuli a houby, přidejte smetanu, provařte 5 min a dochuťte.
- Servírujte steak, přes který přelijeme hotovou houbovou omáčku.

Kukuřičný krém
Suroviny (4 porce):
- 400 g kukuřice Supersweet
- 150 g cibule
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- Sůl a pepř
- Máslo
Postup:
- Na másle osmahněte cibuli, přidejte kukuřici, chvilku osmahněte a poté přilijte vývar. Vařte 10 min.
- Rozmixujte do krému a zjemněte smetanou. V neposlední řadě krém dochuťte solí a pepřem.

Rebarborový koláč
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 300 ml bílého jogurtu
- rebarbora podle chuti
Drobenka:
- 100 g hrubé mouky
- 70 g cukru krupice
- 70 g másla
Na vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
Postup:
- Rebarboru rozmrazíme – posypeme cukrem, promneme a necháme stát přibližně 20 min. Zvadne a trochu změkne.
- Mezitím utřeme celá vejce s cukrem a postupně přidáme olej, jogurt a mouku smíchanou s kypřicím práškem
- Těsto vylijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, nebo na plech vyložený pečicím papírem
- Na plechu těsto poklademe rebarborou a posypeme drobenkou, kterou připravíme promnutím mouky, cukru a tuhého másla
- Pečeme na 160 °C asi 30 minut.

Špenát s vajíčkem
Suroviny
- olej
- 150 g cibule
- 300–400 g mraženého špenátu
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 4 vejce
Postup:
- V hrnci na trošce oleje osmahneme cibuli a přidáme zmrzlý špenát.
- Až bude špenát zcela rozmrzlý, přidáme rozdrcené stroužky česneku. Osolíme a přidáme 4 vejce.

Tuňákový steak s hráškovým pyré
Suroviny (2 porce):
- 2 tuňákové steaky (150 g)
- 300 g hrášku
- Máslo
- Sůl a pepř
- Citron
Postup:
- Steaky ihned po rozmražení osušte, potřete olejem, osolte a opepřete.
- Opečte na pánvi na vysoké teplotě 1–2 min z každé strany (střed by měl být růžový).
- Podávejte na hráškovém pyré (postup jako u lososa).

Pstruh duhový celý, pečený
Suroviny (2 porce):
- 2 mražené pstruhy duhové kuchané celé (200–300 g)
- sůl, pepř, citrón, bylinky (např. kopr nebo petržel), olivový olej
Postup:
- Pstruhy rozmrazte, osušte a zevnitř i zvenku osolte, opepřete.
- Naplňte je plátky citronu a bylinkami, pokapte olejem.
- Pečte v troubě na 200 °C cca 20–25 min dorůžova.